Mímir Kristjánsson

Mandag 14. oktober
20:00 @ kirkerommet, Olsvik kirke

Den offentlige samtalens kollaps: er vi dømt til å snakke forbi hverandre?

Tida hvor hele landet samler seg foran den samme Dagsrevyen nærmer seg slutten. I stedet for den felles nasjonale samtalen har vi fått en stadig mer fragmentert offentlighet. De tradisjonelle, redigerte mediene må gi tapt for nye, sosiale medier som er designet slik at brukerne i størst mulig grad skal få bekreftet sine egne verdensbilder. På nettet kan hvem som helst shoppe sine egne nyheter og i mange tilfeller – sine egne fakta.

Tilbake står vi med en stadig mer polarisert offentlig debatt. På den ene siden skremmer hets og personangrep mange fra å delta. På den andre siden bidrar overdreven politisk korrekthet og krenkehysteri til å innsnevre rommet for hva som er greit å mene. Framfor å snakke sammen murer vi oss stadig lengre inn i våre egne politiske og religiøse ekkokammer sammen med våre meningsfeller. Finnes det noe vi kan gjøre for å gjenreise den offentlige samtalen? Eller er vi dømt til å snakke forbi hverandre i alle framtid?

Mímir Kristjánsson (f. 1986) er forfatter, journalist og politiker for Rødt i Stavanger. Han har arbeidet en årrekke for avisa Klassekampen og skrevet flere bøker, blant dem Frihet, likhet, Island og Hva ville Gerhardsen gjort?. I høst er han aktuell med boka Mamma er trygda.